Het ontstaan van de traditie
De traditie van twee minuten stilte op 4 mei begon vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1945, nog geen jaar na de bevrijding, riep de Nederlandse regering op tot het houden van een nationale herdenking om stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog en de slachtoffers te eren.
De keuze voor twee minuten stilte kwam voort uit een initiatief tijdens de oorlog. Een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen merkte op dat treinconducteurs op de perrons vaak twee minuten stilte in acht namen wanneer een executietrein voorbijreed. Dit gebaar werd later overgenomen voor de nationale herdenking.
Betekenis van de stilte
De twee minuten stilte staan symbool voor respect, reflectie en verbondenheid. Het is een moment waarop we collectief stilstaan bij de levens die verloren zijn gegaan en de verschrikkingen van oorlog. Het is een eerbetoon aan de mensen die hebben geleden en gestreden voor onze vrijheid. De stilte biedt ook ruimte voor persoonlijke gedachten en herinneringen. Iedereen is vrij om tijdens deze momenten te denken aan dierbaren, helden of andere gebeurtenissen uit het verleden.